‘Ako se nešto ne promijeni, ubrzo ćemo jesti samo uvozno meso upitne kvalitete‘

Stočarska proizvodnja, kao i proizvodnja, mlijeka posljednjih mjeseci dovedeni su do ruba opstanka. Situacija je i prije bila loša, a sad bi korona kriza mogla dokrajčiti i ono malo što je od domaće proizvodnje ostalo. Ako se nešto korjenito ne promijeni, Hrvati će vrlo brzo jesti samo uvozno meso i piti strano mlijeko upitne kvalitete i zdravstvene ispravnosti, dok će domaće farme zjapiti prazne.

– Ove godine zabilježen je dramatičan rast cijena sirovina na svjetskom tržištu, pa tako i u Hrvatskoj, a stočarima od početka godine naglo rastu troškovi, dok s druge strane svoje proizvode prodaju ispod cijene jer se, na zajedničkom tržištu, roba nudi po dampinškim cijenama zbog viškova uzrokovanih COVID-19 krizom. Pored strukturnih problema u domaćem sektoru stočarstva i naglog rasta cijena inputa, tekuću godinu obilježila je suša, poglavito u pašnom dijelu godine. Uz sušu, stočari se u pojedinim dijelovima Hrvatske bore i s posljedicama uništenja proizvodnih kapaciteta uzrokovanih potresima, ističe predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Zbog lošeg stanja u stočarstvu do kraja tjedna stočari traže hitan sastanak sa stručnim službama Ministarstva poljoprivrede. Iz HPK upozoravaju kako se u stočarstvu trenutno bilježe enormni gubici. Na takav način se više ne može proizvoditi jer su troškovi proizvodnje otprilike 30 posto veći nego što je cijena po kojoj stočari prodaju meso i mlijeko.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay