Mladi klesar iz Slavonskog Broda zanat je izučio u Pučišćima: ‘Ima puno posla, najviše se traže grobnice‘

Kada novinari dobiju poziv iz Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije znaju da će upoznati sjajne, mlade ljude pune volje za pokretanjem vlastitog posla i čuvanja obrtničke tradicije. Tako je bilo i ove srijede u HOK-a gdje je upriličena dodjela majstorskih diploma za 49 majstorica i majstora koji su ispit položili u svibnju ove godine.

– Tu su vam frizeri, pedikeri, kozmetičari, autoserviseri, automehaničari, autolimari, elektromehaničari, vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije. Imamo i klesaricu, a klesar nam je odsutan jer je danas s naučnicima koje uči tehniku suhozida. To vam je sama elita od generacije od kojih većina već ima svoje obrte i trgovačka društva, a nakon ispita već su tražili dozvole za primanje naučnika kako bi mogli svoja znanja prenijeti dalje. Meni se srce ko kuća! – Radosna nas dočekuje Elizabeta Bego, savjetnica za školstvo pri Obrtničkoj komori Split.

Povelju je dobio i najstariji majstor, sada automehaničar u mirovini, Ivo Božinović.

– Automehaničari su jako traženi, ali ih nema puno. Mladi se ne javljaju, već odlaze za konobare. Boje se posla, a tu triba radit. U automehaničarskim radnjama rade i ljudi bez diploma što mi jako smeta. Inače, posao je dobra, tražen i od njega se može solidno živjeti – kaže šjor Ivo.

Generaciju budućih majstora predstavljala je mlada ekipa iz Klesarske škole, neki s Brača, neki iz Zadra, Dubrovnika i Slavonskog Broda. Iz potonjeg grada dolazi Matija Božić.

– Otac se bavi klesarstvom i ja želim nastaviti taj posao. Škola na Braču je jedina takva u Hrvatskoj pa sam došao na otok. Tamo je odlično, mirno i lijepo. A šta se tiče posla, njega ima dosta. Najviše se traže grobnice. U školi sam dosta naučio, ali i od oca tako da već dosta toga znam – kaže nam Matija.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay