Ni u Velikoj Britaniji nije lako. Troškovi kućanstava za energiju sada su dvaput veći nego lani, a prema najavama do proljeća će se također utrostručiti. No, građani Velike Britanije odlučili su uzvratiti udarac te su pokrenuli kampanju naziva ‘Don’t pay UK’ kojom pozivaju svoje sugrađane da prestanu plaćati previsoke račune.

Na svojim stranicama kažu kako zahtijevaju  smanjenje računa za energiju na prihvatljivu razinu te pozivaju sve da od 1.listopada prestanu s plaćanjem računa.  Inače, masovno neplaćanje nije nova ideja u UK. Krajem 80-ih i početkom 90-ih, je više od 17 milijuna ljudi odbilo platiti birački porez – što je pomoglo u svrgavanju vlade Margaret Tacher i poništenju njezinih najoštrijih mjera.

Ovoga puta je malo drugačija situacija ali poziv na neplaćanje je isti. Svi koji podržavaju akciju ‘Don’t pay UK’ planiraj prestati s plaćanjem svojih zaduženja od 1. listopada, dok vladajući upozoravaju na moguće posljedice, poput proganjanja utjerivača dugova, urušavanja kreditnog rejtinga,  ili u najgorem slučaju isključenja iz energetske mreže.

Očekuje se da će gornja cijena energije u UK-u porasti za oko 50 posto od listopada, što znači da bi računi za prosječno kućanstvo koje nema fiksnu tarifu mogli porasti sa 1,971 funti godišnje. Akcijom se pokušava izvršiti pritisak na energetske tvrtke i opskrbljivače kako bi smanjili račune na ‘ prihvatljivu razinu’.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr