Keune šampon koji je donedavno bio pakiran u bočicu od 250 ml i koštao 56.90 kuna, u novoj varijanti ima 200 mililitara te košta 77.90 kuna, a iako ga proizvođači predstavljaju kao posve novi proizvod, sastojci na pozadini su identični, iako navedeni malo drugačijim redoslijedom što znači da su se izmjenili neki omjeri.

Kao što se dogodio sa Cedevitom, pićem koje je nekad, između ostaloga, dolazilo u pakiranju od kilograma.

No, onda mu je proizvođač (Atlantic grupa) odlučio podariti novu ambalažu koja uključuje i čep za “praktičnije doziranje”, ali je iz paketa nestalo 100 grama čime je on sada dostatan za napraviti 11.5 umjesto 13 litara pića.

I slučaj Soko Štarka, također u vlasništvu Atlantic grupe, pokazuje da uštede često pokušavaju napraviti na leđima potrošača.

Njihove omiljene napolitanke s rumom tako su sa 180 smanjene na 135 grama na način da su iz paketa “nestale” četiri napolitanke, a kako to ne bi bilo vidljivo na prvu, ambalaža je ostala jednake veličine, dok su mjesta na kojima nedostaju napolitanke “nadoknađena” plastikom.

Coca – Cola je tako ovih dana objavila kako je usprkos inflaciji u prvom kvartalu 2022. godine ostvarila najveće prihode i zaradu od 2016. godine, a jedan od načina kako je to postignuto upravo je dobra stara taktika smanjivanja proizvoda.

Još jedna domaća kompanija također je posegnula za taktikom smanjivanja proizvoda.

Riječ je o Podravki koja je na ljeto 2021. godine na tržište najednom izbacila pekmeze i džemove znatno manje od onih na koje su kupci bili naviknuti.

” Novi pekmez sam kupila prije nekoliko dana i vjerojatno ne bih niti primjetila razliku da nisam kojim slučajem sačuvala staru staklenku. Pogledajte samo kakvo je to drastično smanjenje proizvoda”, požalila mi se prije koji mjesec jedna čitateljica te poslala fotografiju.

Na njoj dvije staklenke Podravkinog pekmeza od šljiva – stara i nova – s time da ova prva ima 850, a ova druga 660 grama.

Dakle, iz novog je pakiranja pekmeza nestalo 190 grama proizvoda, ali se cijena nije proporcionalno smanjila, kaže nam čitateljica.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay