Iako je zemlja Sunca, Hrvatska je na dnu europskih zemalja po iskoristivosti njegove energije. Ekološki aktivist Vjeran Piršić poručuje zato građanima da im je isplativije imati ‘novac na krovu nego u banci’.  Građani u bankama prema službenim podacima imaju 236 milijardi kuna i navodno, po podacima HNB-a, kod kuće ‘u čarapama’ drže još 34 milijarde, navodi čelnik Udruge Eko Kvarner i borac za energetsku neovisnost građana.


Daleko je bolje povući novac iz banaka i “staviti ga na krov u obliku fotonaponskih elektrana, a u podrume baterijske stanice za pohranu električne energije“, kaže Piršić. Od kada je to on učinio, ističe, troši 30 posto manje energije i upola mu je jeftinija.


„U Europskoj uniji se proizvodi pet posto energije od Sunca, a u Hrvatskoj samo 0,5. Međutim, došlo je do promjene politike pa vlada više ne koči investicije u obnovljive izvore energije“, opisuje.  Pritom prvenstveno misli na to da za “mali fotonapon više nije potrebno 66 papira nego samo tri”. 


Osim toga, Fond za zaštitu okoliša jednom godišnje raspisuje natječaj po kategorijama te, ovisno o području, daje poticaje u visini 40, 60 ili čak 80 posto uloženih sredstava na način da refundira troškove. Povrat investicije bez poticaja može se očekivati u pet do 10 godina, a s poticajima tri do šest, što prvenstveno ovisi o potrošnji.  Na otoku će se, primjerice, onima koji imaju više apartmana te najviše troše ljeti brže isplatiti.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay