Slavni investitor Jeremy Grantham (83) u svojoj jučerašnjoj objavi najavio je sigurni krah američkog dioničkog tržišta. Grantham predviđa pad cijene dionica od 50 posto, čak i u slučaju intervencije Federalnih rezervi.

Jeremy Grantham suosnivač je investicijske kuće Gratham, Mayo & van Otterlo koja upravlja s imovinom od 118 milijardi dolara, a poznat je po tome što je u više navrata najavio pucanje različitih imovinskih balona. U kasnim osamdesetima prepoznao je znakove prenapuhanosti japanskog tržišta nekretnina i dionica, u devedesetima je pak uspješno izbjegavao investiranje u tehnološke dionice prije pucanja dot-com balona, a u svojoj pisanoj evaluaciji detaljno je pojasnio uzroke globalne kreditne krize 2007.-2008. godine. U osnovi se njegova investicijska strategija svodi na prepoznavanje prenapuhanih cijena pojedinih vrsta imovine te njihovo izbjegavanje.

Trenutačno stanje na američkom tržištu Grantham opisuje kao ‘super balon; jedan od četiri najveća u zadnjih stotinu godina. Vjeruje da će ispuhivanje ovog mjehura biti dramatično kao ono 1929. godine, pucanje dot-coma 2000. godine te financijska kriza 2008 godine. Očekuje vraćanje dioničkih indeksa u njihovu statističku ‘normalu’, ili možda čak na niže razine.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay