Uzalud povremena Vladina opraštanja dugova, sve se brzo vrati na staru razinu…

Građanima su računi blokirani na gotovo pet puta veći iznos nepodmirenih obaveza nego kompletnom gospodarstvu. Tako su posljednjeg dana prošle godine poslovni subjekti, njih 15.440, bili blokirani na 5,3 milijarde kuna, a bankovni računi 239.278 građana na 24,9 milijardi kuna.

Iz Financijske agencije (Fina) kažu da se dug poslovnih subjekata, koji se u godinu dana smanjio 15 posto, sastoji od 4,2 milijarde kuna glavnice, na koju je sjelo 1,1 milijardu kuna kamata. U godinu dana, od preklanjskog do lanjskog Silvestrova, broj blokiranih građana porastao je za 3,3 posto ili za 7676 dužnika, a dug za sedam posto ili za 1,6 milijardi kuna. U 24,9 milijardi kuna duga blokiranih građana je 18,1 milijarda kuna glavnice i još 6,8 milijardi kuna kamata.

Čini se, koliko god Vlade povremeno opraštale dugovanja, blokade računa građana uvijek se vrlo brzo opet vrate na visoke razine. Najveći broj ljudi duguje male svote, a ma kako bile malene, njima su velike jer ih ne mogu platiti.

Dr. Damir Novotny godinama je protiv blokada računa i stalno ukazuje na to kako takav način blokiranja svih računa građana ne poznaju uređene zemlje.

– To je strukturni problem i mora se strukturno riješiti. Jedno rješenje koje sam odavno predlagao je da se ukine institut blokada računa. Jer, blokadama nema kraja. Dužnici se moraju na neki drugačiji način razduživati, a od ovoga nema koristi – kaže nam ovaj ekonomist koji je predlagao brža rješenja, nagodbe s bankama i oproste.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay