Ako imate električni automobil i korisnici ste ELEN punionica onda je i vama sigurno na e-mail ovih dana stigla informacija o novim cijenama punjenja električne energije na njihovim punionicama. Možda ste novi cjenik vidjeli na njihovim internet stranicama, no u svakom slučaju vijesti nisu dobre jer su se cijene povećale, piše Autoklub.

Naime, lanac postaja za punjenje električnih vozila podiže cijene punjenja tijekom turističke sezone od 1. lipnja do 30. rujna za oko 25 posto i to tamo gdje je najfrekventnije i najpraktičnije ako ste na putu – na autocestama..

Jednostavnom računicom i brojkom prosječne potrošnje od oko 20 kWh koliko troši prosječan električni auto na autocesti dolazimo do podatka da će 100 kilometara vožnje autocestom vlasnika EV-a stajati 17 eura.

S druge strane, vlasnike automobila s benzinskim motorom koji troši prosječno 6 litara na autocesti sa srednjom cijenom benzina Eurosuper 95 od 1,32 eura, ispada da ih 100 kilometara na autocesti stoji 7,92 eura.

Vozače automobila pokretanih dizelom pak, s prosječnom cijenom dizela od 1,24 eura, vožnja 100 kilometara autocestom stoji 7,44 eura (računamo s istom potrošnjom kao kod benzinca od 6 litara).

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay