Hrvatska Vlada predstavila je izmjene u sustavu poreza na dohodak, kojima su stvoreni preduvjeti za rasterećenje plaća potencijalno vrijedno 347 milijuna eura, i to kroz smanjenje prihoda od mirovinskog osiguranja u prvom stupu (– 329 milijuna eura) za plaće niže od 1300 eura (bruto 1) te smanjenje prihoda od poreza na dohodak (-108 milijuna eura). Izmjene u sustavu poreza na dohodak komentirao je u Fokusu tjedna glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić.

U ovom trenutku otvoreno je, međutim, pitanje u kojoj mjeri će lokalna država (veliki gradovi) transponirati ukinuti prirez na efektivno smanjenje lokalnih poreza na dohodak.

Rast plaća dodatno ubrzava u ovoj godini (iznad 10%) uz rast zaposlenosti od oko 2%, što rezultira rastom prihoda od poreza na dohodak te potencijalno višim suficitom lokalne države. Dakle, postoji fiskalni prostor za jače rasterećenje plaća kroz niže porezne stope od postojećih uz adekvatniji porezni tretman turističkog najma, koji je potpuno neiskorišten.

Cijeli članak možete pročitati na: tockanai.hr

Foto: Pixabay