Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj ima veliki prostor za daljnji rast, a njegov razvoj doveo bi i do smanjenja socijalnih transfera države, kao što bi kroz povećanje zaposlenosti pridonio i razvoju lokalnih zajednica, istaknuto je u srijedu na okruglom stolu “Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj”.

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević podsjetila je da je 2015. donesena “Strategija razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj” te da su osigurana financijska sredstva iz Europskog socijalnog fonda, iz kojeg se crpi najveći dio od 270 milijuna kuna koja su strategijom predviđena.

Prošle godine je objavljen i prvi natječaj, trenutno je 18 projekata u provedbi, a njihova je vrijednost 10 milijuna kuna.

Kao projekte i natječaje koji se planiraju u ovoj godini navela je primjerice “Jačanje poslovanja za društveno poduzetništvo – faza I.”, koji će biti objavljen do kraja ožujka, a planiran je u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” i vrijedit će 40 milijuna kuna.

Milka Kosanović iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) je, pozivajući se na trenutno dostupne podatke, izvijestila da u Hrvatskoj na području društvenog poduzetništva djeluje 90 aktera, taj broj smatra premalim, a potencijal puno većim.

Osim pojedinaca, razvoju društvenog poduzetništva je potreban jači institucionalni poticaj, ne samo u smislu strateških dokumenata i deklarativne spremnosti za veću implementaciju ovog vida poduzetništva u ekonomiji, već doista i na politike koje će pratiti jednu takvu odluku, poručila je Kosanović, kazavši da određene segmentarne politike koje su se do sada provodile nisu polučile ciljeve.

Cijeli članak možete pročitati na: direktno.hr

Foto: Shutterstock