Fina traži pokretanje stečaja nad ugostiteljskim tvrtkama kojima je račun blokiran zadnjih 120 i više dana! 

Na prvi pogled činilo se da će to biti samo tema o tome kako država u stečaj gura ugostitelje nakon što im zbog mjera sprječavanja širenja koronavirusa ne dozvoljava rad (u punom obimu). No, ulaženjem u svaki pojedinačni slučaj, tema je krenula u još jednom smjeru.

Naime, tu se uglavnom radi o firmama osnovanim s temeljnim kapitalom od 10 kuna, odnosno registriranim kao jednostavna društva s ograničenom odgovornošću ili skraćeno j.d.o.o. Većina ih više nema ni jednog zaposlenika.

Hrvoje Bujas, prvi čovjek udruge “Glas poduzetnika” (UGP), kazao nam je da neke od navoda ne može komentirati, ali da može kazati sljedeće:

– Informacije koje sam dobio od Nacionalne udruge ugostitelja navode da je u blokadi više od 8 tisuća tvrtki koje se bave ugostiteljstvom, a da je više od 1000 tvrtki već zatvorilo vrata. Kad to zbrojite, a znate da ima oko 20 tisuća ugostiteljskih objekata, onda dolazite do toga da ih je 45 posto u problemima ili pred zatvaranjem – kaže nam Hrvoje Bujas, te nastavlja:

– Sad jesu li u toj brojci jednostavna trgovačka društva… Gledajte, problem je puno dublji i morate se vratiti nekoliko godina unazad. Imate situaciju da su ljudi počeli više ulagati u ugostiteljstvo kada je PDV bio 10, pa nakon toga 13 posto. Rečeno im je da će takav PDV biti neko vrijeme, a netko mi je kazao i da je bilo stavljeno na papir da će ta stopa PDV-a biti 10-ak godina. Kada je nakon nekoliko godina došlo do promjene vlasti, PDV u ugostiteljstvu je vraćen na 25 posto. S takvom neizvjesnom poreznom politikom ugostiteljima je učinjena nepravda. 

– Kad su sve europske zemlje počele smanjivati PDV u ugostiteljstvu i u turizmu, u Hrvatskoj je ostao isti, što nas čini nekonkurentnim u odnosu na Italiju, Grčku i Tursku. U Turskoj je sada stopa PDV-a nula ili jedan posto.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay