Imam slučaj paušalnog obrtnika koji radi na projektu na jednoj jahti, projekt traje dvije godine i on svaki mjesec prima istu naknadu i primat će je dok traje taj projekt. Budu li ga poreznici smatrali prikrivenim zaposlenikom, znači da će mu od neto iznosa koji mu je ostao nakon što je uplatio svoje obveze kao paušalac, skinuti još polovicu. Što će mu onda ostati?

Ova pitanja postavlja Vesna Varšava iz udruge “Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske”, komentirajući novi pravilnik o porezu na dohodak, što propisuje obilježja nesamostalnog rada.

Pravilnik je startao početkom godine i donosi kriterije i elemente po kojima se utvrđuje što jest, a što nije nesamostalni rad, kao i to da će paušalni obrtnici za koje poreznici utvrde da su prikriveni zaposlenici platiti razliku poreza između onog što su plaćali kao paušalci i onih davanja koje bi platili kao stalni zaposlenici.

Problem je što se nejasnim i širokim utvrđivanjem kriterija nesamostalnog rada otvora šarolika lepeza različitih mogućnosti tumačenja pravila.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay