Da subvencioniranje kupnje nekretnina APN-om dovodi do većeg rasta cijena nego što bi inače bio, slažu se brojne institucije, ekonomski stručnjaci i političke stranke. Europski odbor za sistemski rizik (ESRB), koji nadgleda financijski sustav EU te ublažava i sprječava rizike, još je 12. veljače 2022. upozorio Hrvatsku, Mađarsku i Slovačku na neodrživ rast cijena nekretnina.

Kao uzroke naveli su to što značajan dio potražnje dolazi od stranaca, potom potrese u Zagrebu i na Baniji 2020. te subvencioniranje stambenih kredita. “Vlada Hrvatske je 2020. produžila shemu stambenih subvencija koja je na snazi od kraja 2017. i osigurava više stope subvencija u manje razvijenim regijama za kupnju prve nekretnine”, navodi se u upozorenju.

“Do neke mjere ovu dinamiku potaknuo je državni sustav stambenih subvencija, s povećanjem udjela subvencioniranih kredita od 18 posto u 2019. do 35 posto u 2020. Mnogi novi zajmovi bili su krediti subvencionirani od države”, jasan je ESRB.

Istraživanje HNB-a potvrdilo da Hrvatska subvencijama potiče rast cijena

Istraživanje HNB-a iz 2021. godine također je utvrdilo da subvencije APN-a dodatno povećavaju rast cijena nekretnina: “Zaključujemo da je subvencioniranje stambenih kredita djelovalo kao prociklična mjera koja je pridonijela postojećem trendu rasta cijena stanova u Hrvatskoj.”

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr