Iz Udruge Franak javljaju kako su od svojih slovenskih prijatelja doznali da je Vrhovni sud u Sloveniji konačno donio toliko dugo očekivanu odluku o ništetnosti CHF ugovora u cijelosti. Tako je odbacivanjem revizije banke 11. prosinca 2022. Vrhovni sud u Sloveniji odlučio: “Ugovor s valutnom klauzulom CHF ništetan je u cijelosti!”

“Očekivali smo da će naš Vrhovni sud do kraja 2022. donijeti sličnu odluku, ali to se nažalost nije dogodilo. I dalje nemamo odluku Vrhovnog suda RH o ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom CHF i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom, unatoč tomu što čak tri revizije po tom pitanju čekaju na vijećanje i odluku sudskih vijeća”, reagiraju u priopćenju za javnost.

Kako pojašnjavaju, za razliku od hrvatskih CHF ugovora, slovenski ugovori NEMAJU ništetne odredbe o promjenjivim kamatnim stopama, jer su tamo banke kamatnu stopu u svim ugovorima ugovarale i primjenjivale na zakonit način, nego imaju ništetnu “samo” valutnu klauzulu CHF koja je glavni predmet ugovora o kreditu.

“Stoga, naši ugovori s valutnom klauzulom CHF imaju čak dva bitna sastojka zbog kojih moraju biti proglašeni ništetnim u cijelosti, a to su: 1. Glavni predmet kredita, a to je valutna klauzula CHF i 2. Cijena kredita, a to je promjenjiva kamatna stopa”, ističu u Franku.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Udruga Franak