Tužitelj je pokrenuo ustavnu tužbu nezadovoljan trajanjem parničnog postupka koji se vodi pred Općinskim sudom u Crikvenici. Njegova majka 25. srpnja 2016. na Općinskom sudu u Rijeci podigla je tužbu radi naknade štete pretrpljene u prometnoj nezgodi. U kolovozu te godine je preminula, pa je rješenjem Općinskog suda u Rijeci, Stalne službe u Crikvenici, u rujnu 2016. utvrđeno da je zbog smrti tužiteljice nastupio prekid postupka te je određeno da će se nastaviti kad ga preuzmu nasljednici ili kad ih sud pozove da to učine.

Pokojničin sin 11. studenoga 2016. dostavio je rješenje o nasljeđivanju i obavijestio prvostupanjski sud da preuzima parnični postupak od majke. Podnescima je u nekoliko navrata predlagao nastavak postupka. Napokon je rješenjem suda u Crikvenici u kolovozu 2019. postupak i nastavljen, no tek je 20. svibnja ove godine održano pripremno ročište. Zamjenica predsjednice Općinskog suda u Crikvenici naložila je sucu da predmet riješi u roku od 18 mjeseci.

Ustavni sud u odluci pojašnjava da se razumnost duljine postupka uvijek mora procjenjivati u svjetlu okolnosti konkretnog slučaja. Utvrdio je da parnični postupak traje gotovo pet godina i ocjenjuje da se u konkretnom slučaju ne radi o složenom predmetu.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay