Zastupnik Zvonimir Troskot (Most) ustvrdio je da stanje u gospodarstvu nije sjajno, kako se Vlada hvali, te kritizirao izostanak proizvodnje i orijentiranost hrvatske ekonomije isključivo na turizam zbog čega “postajemo europska Florida i starački dom za Europsku uniju”.

„Za hrvatsko gospodarstvo dobro je da nam je BDP narastao za 16,1 posto u posljednjem tromjesečju s obzirom na to da smo postavili strategiju otvorenog turizma, ali, s druge strane, imali smo sreću jer je Španjolska bila zatvorena zbog pandemije, a Grčka zbog požara i zapravo smo prosperirali na nesreći drugih. To ne može biti lokomotiva hrvatskog gospodarstva“, ocijenio je Troskot u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Ekonomija na turizmu, umjesto na proizvodnji

Dodatni problem, smatra Troskot, neorijentiranost je na proizvodnju što se, kaže, vidi iz megalomanskih projekata poput Pelješkog mosta, koji je dobar, ali sav taj novac iz europskih fondova završava na računima kinesko-grčkih i grčko-austrijskih kompanija. Mi našu ekonomiju baziramo na turizmu umjesto na proizvodnji koja stvara nova radna mjesta što je najbolji alat za borbu protiv inflacije, naglasio je Mostov zastupnik.

„Kada sagledamo ukupnu sliku dobiva se dojam da se od Hrvatske stvara ekonomska Florida i da ćemo postati europska destinacija isključivo za turizam, što nije dobro, i da se stvara starački dom za Europsku uniju“, procjenjuje Troskot.

Usto, naglasio je, Njemačka je ‘isisala’ 310 tisuća naših sugrađana, iz generacija rođenih od 1984. do 1999. godine, koji su najvitalniji dio našeg stanovništva, školovani i vješti, a ekonomisti i sociolozi izračunali su da je iseljavanje tih 310 tisuća dovelo do toga da smo mi Nijemcima u desetak godina darovali jedan hrvatski proračun.

Troskot je upozorio i da su u Slovačkoj u zadnjih 15 godina plaće porasle tisuću eura, a u Hrvatskoj 327 eura, odnosno, rast od poražavajućih 20 eura godišnje.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay