Bageri i teška mehanizacija, što se može iščitati iz izjave glavnog državnog inspektora, mogli bi se uskoro iz Istre preseliti i u srednju Dalmaciju. Prema podacima koje nam je ustupio Inspektorat, samo na području Šibensko-kninske županije, trenutno je na stotine otvorenih inspekcijskih postupaka.

– Pri građevinskoj inspekciji šibenske ispostave Državnog inspektorata u tijeku je 210 pokrenutih upravnih inspekcijskih postupaka – navodi se u DIRH-ovu pisanom odgovoru na naša pitanja o stanju s nezakonitom gradnjom na području županije.

Zanimljivo, u cijeloj Hrvatskoj, građevinska inspekcija do sada je zaprimila gotovo 28 tisuća prijava mogućih povreda propisa u području građenja, obavljeno je više od 31 tisuću nadzora, podneseno je 45 kaznenih prijava te izrečeno više od 1000 novčanih kazni u vrijednosti većoj od 6 milijuna eura.

U kontekstu ilegalnih radova, posebna priča na našoj obali je uzurpacija pomorskog dobra. Ispitali smo, situacija u Šibensko-kninskoj županiji je porazna. Primjera poput onog iz uvale Hodomešćica kod Primoštena, o kojem smo nedavno pisali, ima poprilično.

– Na području Šibensko-kninske županije u tijeku je 18 inspekcijskih nadzora, a vezanih uz nezakonitu gradnju na pomorskom dobru u Rogoznici, Primoštenu, Murteru, Tisnom i drugim mjestima – naglašavaju iz DIRH-a, koji će posla po Dalmaciji, vidljivo je, imati napretek.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr