Hrvatska još ne ide u smjeru novog oporezivanja privatnog smještaja, iako će pojačati kontrolu iznajmljivanja na crno u okviru inicijative koja se još uvijek razrađuje na razini Europske unije. iznajmljivanjem se bavi više od 106 tisuća domaćinstava, a prijavljeno je više od 600 tisuća kreveta, i to čini oko 60 posto ukupnog smještaja u turizmu Hrvatske. Na Forumu obiteljskog smještaja bilo ih je 300-tinjak, piše Poslovni.hr.

Objekti u domaćinstvu lani su imali 47 milijuna noćenja, nešto manje od polovice ukupnog broja noćenja. Istovremeno, radi se o segmentu smještaja koji ima znatno najkraću sezonu, uz 15 postotnu godišnju popunjenost.

“Sve dok u Hrvatskoj nema dovoljno hotela, u čemu za mediteranskom konkurencijom zaostajemo dva do tri puta, obiteljski ili privatni smještaj će imati jako važnu ulogu u turističkoj ponudi”, rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuvši kako bi važno bilo klasificirati ponudu smještaja, da se odvoji rentijerstvo od smještaja u domaćinstvima.

“Rentijerstvo je ne samo nelojalna konkurencija privatnom i drugom registriranom smještaju, nego čini i dodatni pritisak na komunalnu i drugu infrastrukturu, a bez davanja koja plaćaju domaćinstva koja se time bave”, kaže Kovačević.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay