Biden je velike europske kompanije poput VW-a i dobavljača baterija Northvolt natjerao da razmišljaju o preseljenju u SAD

Bruxelles je ogorčen ponašanjem velikih kompanija koje traže više subvencija prijeteći da će se inače preseliti u SAD, piše Politico. Citiraju europskog diplomata koji im je rekao: “Takvi nam zahtjevi stalno dolaze, ponekad se pitamo: jesu li opravdano zabrinuti ili kompanije samo iskorištavaju trenutak i testiraju koliko daleko sada mogu ići?”

Europske kompanije počele su inzistirati na novčanim poticajima nakon što je američki predsjednik Joe Biden objavio veliki paket državnih subvencija kako bi stimulirao proizvodnju u SAD-u i poskupio uvoz. Time je velike europske kompanije poput VW-a i dobavljača baterija Northvolt natjerao da razmišljaju o preseljenju u SAD.

U strahu od recesije, članice EU među ostalim odlučuju se na veću pomoć svojim gospodarstvima. Na kocki su temeljna načela ekonomije slobodnog tržišta na kojima je izgrađen EU, upozorava Politico. Subvencijama se članice EU udaljuju od “slobodnog tržišta”, troše veliki javni novac, a pritom je upitno kakvi će biti rezultati.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay