Niže efektivne stope poreza na dohodak potakle su dodatno nagrađivanje radnika, što upućuje da bi daljnje porezno rasterećenje dohotka u sklopu cjelovite porezne reforme otvorilo prostor za brži rast plaća, tvrdi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u tjednoj analitičkoj publikaciji Fokus tjedna.

HUP smatra da relativno bržem rastu ukupnih primanja zaposlenih u Hrvatskoj zasigurno doprinose brojni modaliteti porezno oslobođenih isplata poslodavaca radnicima, a dobar dio njih njih sadržan je u snažnim kratkoročnim mjerama Vlade za zaštitu stanovništva i gospodarstva od posljedica energetske krize.

“U svakom slučaju”, smatraju poslodavci, “niže efektivne stope poreza na dohodak potakle su dodatno nagrađivanje radnika”, što “upućuje da bi daljnje porezno rasterećenje dohotka u sklopu cjelovite porezne reforme otvorilo prostor za brži rast plaća”.

Naime, potrebno je rasteretiti ukupan trošak rada kako bi neto plaće u oba porezna razreda (20 i 30 posto) bile konkurentnije neto plaćama u inozemstvu, smatraju u HUP-u, čime bismo ne samo zadržali postojeće radnike i privlačili strane, nego i osigurali održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay