BERLIN, 1. rujna 2017. (Hina) – Deutsche Telekom (DT ) u petak je na svjetskom sajmu potrošačke elektronike IFA objavio da kao prvi telekom u Europi u središtu Berlina komercijalno i ‘uživo’ testira internetske iznimno brze veze 5G.

Jedan od najvećih svjetskih sajmova potrošačke elektronike IFA, njegovo 57. izdanje i službeno je otvoren u petak, a na njemu se do 6. rujna predstavlja više od 1.800 izlagača iz 70-ak zemalja.

Na konferenciji za novinare DT-a na IFA-i, članica Uprave DT-a za tehnologiju i inovacije Claudia Nemat istaknula je da prvo komercijalno testiranje 5G u središtu Berlina rade u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom Huawei-jem.

“Njemačka mreža DT-a spremna je za 5G, što smatramo i ključnim za ispunjavanje sve većih zahtjeva za povezivanjem sve većeg broja naših korisnika. Prva živa mreža 5G u Berlinu potvrđuje ujedno i izvedivost naših planova za isporuku takvog novog iskustva za kupce, a ocjenjujemo i da je to važan napredak i u globalnom razvoju 5G”, naglasila je Nemat.

Testiranje 5G internetske veze u centru Berlina prikazano je i uživo na konferenciji s čovjekom koji to testira u automobilu, uz naglasak da se radi o brzinama veze od 2 gigabita u sekundi (Gbps) uz nisku latenciju (vrijeme odaziva mreže) od samo tri milisekunde, što je gotovo trenutno, i iznimno važno primjerice za primjenu u medicini, domovima s IoT-om (Internet of Things) i drugim sferama života.

To je ujedno prvi put u Europi da se te veze testiraju uživo na ulicama, uz uporabu prilagođenih mobitela jer ih za 5G na tržištima još nema, kao ni do kraja definiranih standarda za taj sustav, za koji će specifikacije biti dovršene do kraja ove godine, a očekuje se i da će se 5G primjenjivati zajedno s evoluiranim 4G LTE kao osnovnom linijom širokopojasnog pristupa.

“Vjerujemo da će se komercijalizacija 5G usluga u svim zemljama gdje su članice DT Grupe, uključujući i Hrvatsku i Hrvatski telekom, postići do 2020. godine”, izjavila je Nemat za Hinu, napominjući da DT i članice u razvoj mreže i usluga “jako puno ulažu”.

Osim te novosti, DT je na konferenciji za medije na IFA-i najavio i niz drugih aktivnosti, koje pod zajedničkim nazivnikom #JetzMagenta (magenta sada) objedinjuju sve što DT, kao najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Europi, radi i nudi (usluge, proizvode, mreža).

Član Uprave DT-a Niek Jan van Damme, uz podatak o oko 5 milijardi eura investicija DT-a u zadnjih nekoliko godina, poručio je kako će s velikim investicijama nastaviti i dalje, kako bi DT zadržao vodeću poziciju telekoma u konvergenciji fiksnih i mobilnih usluga te interneta.

Inače, DT se, uz štand na IFA od 2.500 metara četvornih, kao i na otvorenom prostoru berlinskog ExpoCentra, predstavlja i na ulicama Berlina, gdje će se u organizaciji te kompanije 2. rujna navečer održati i koncert američkog rock benda “30 second to Mars” (u kojem pjeva i svira poznati glumac Jared Leto), uz globalni prijenos uživo (live stream) putem VR kamera 360 stupnjeva.

 

(Hina)