BERLIN, 1. rujna 2017. (Hina) – Svjetski sajam potrošačke elektronike IFA službeno je u petak otvoren u Berlinu, a na njemu se do srijede, 6. rujna predstavlja više od 1.800 izlagača iz cijelog svijeta, koji, uz tržišne trendove, predstavljaju i na tisuće novih tehnoloških inovacija, uređaja i usluga koji preoblikuju svakodnevni život i poslovanje.

Riječ je o sajmu na kojem se predstavlja što u tehnološkom smislu donosi budućnost pa je i većina izlagača fokusirana na proizvode i usluge za potpuno umrežavanje kućne tehnike, evoluciju televizora, poboljšanje dizajna, pametnija rješenja, IoT (Internet of Things), virtualnu stvarnost, digitalno zdravlje i budućnost mobilnosti.

Na IFA-i je dodijeljeno i više od 20 nagrada za najbolje inovativne proizvode, među kojima su hladnjaci, televizori, zvučnici, perilice, sokovnici, sportske narukvice i satovi te drugi s pametnim rješenjima, a koje su dobili manje-više već potvrđene kompanije u toj industriji, poput Boscha, Siemensa, Haiera, LG-a, Grundiga, Sony-ja, Philipsa, Samsunga, Mielea i drugih.

Među brojnim segmentima proizvoda na IFA-i najviše zanimanja posjetitelja tradicionalno imaju novi mobilni uređaji, pametni telefoni, tableti, nosiva tehnologija i drugi.

Veću pažnju su tako privukli novi telefoni LG-a V 30, Sony Mobile Communicationsa Xperia XZ1 i Xperia XZ1 Compact, Samsungov S8, Nokia 8 i drugi, a iako ne izlaže na sajmu, pažnju je privukla i najava iz Applea da će 12. rujna predstaviti novi iPhone 8, koji dolazi točno 10 godina nakon nakon lansiranja prvog modela.

Zanimljivost ovogodišnje IFA-e je i jače nego do sada predstavljanje brojnih istraživačkih institucija, laboratorija i sveučilišta s njihovim idejama, kao i rekordnih više od 160 startupova iz 20-ak zemalja.

Do kraja sajma održat će se i na desetke stručnih skupova i panel diskusija, a neke od glavnih tema o kojima će se na njima raspravljati su umjetna inteligencija, virtualna stvarnost, umrežavanje, robotika, nosiva tehnologija, dronovi, online kupnja i prodaja, digitalno zdravlje i druge.

(Hina)