ZAGREB, 1. rujna 2017. (Hina) – Sarajevska burza (SASE) postala je aktivan član SEE Link mreže, čime je putem SEE Link sustava omogućeno trgovanje vrijednosnicama uvrštenima na tu burzu, objavljeno je u petak iz SEE Linka. 

Priključenjem SASE-a, SEE Link sustav trenutačno podržava trgovanje na sedam tržišta, s ukupnom tržišnom kapitalizacijom većom od 52 milijarde američkih dolara i više od 1200 vrijednosnica dostupnih za trgovanje. Trenutno su na platformu priključena 32 investicijska društva, tj. brokerske kuće, dok su članovi Sarajevske burze u procesu stjecanja članstva u SEE Linku, navodi se u priopćenju.

SEE Link su utemeljile tri burze – Zagrebačka, Bugarska i Makedonska, krajem prošle godine operativno su pridružene Beogradska i Ljubljanska burza, a ove godine Banjalučka i Sarajevska burza.

Cilj je SEE Link projekta pozitivno utjecati na likvidnost te omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup za investitore i lokalne brokere, navodi se u priopćenju.

Prenosi se i izjava direktora Sarajevske burze Tarika Kurbegovića kako su “danas korak bliže cilju stvaranja regionalnog tržišta kapitala u jugoistočnoj Europi”.

“Povezivanjem Sarajevske burze i SEE Linka pokazujemo predanost da naše tržište bude dinamičnije i vidljivije za međunarodne ulagatelje, a istovremeno domaćim ulagateljima otvara se mogućnost uključivanja u regionalna tržišta”, rekao je.

Direktor Sarajevske burze ističe i kako je SEE Link mreža prvi projekt koji ima sve prednosti povezane sa stvaranjem integriranog tržišta, a istodobno dopuštajući da sve burze koje sudjeluju zadrže svoj identitet i ulogu na lokalnim tržištima.

SEE Link je projekt koji su pokrenuli Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima. Te su tri burze, kako bi projektu dali potreban pravni okvir, 2014. utemeljile zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu. Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je osigurala potporu u iznosu od 540 tisuća eura za uspostavljanje tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga, dok su burze utemeljiteljice doprinijele s 80 tisuća eura kapitalno osnaživši SEE Link.

SEE Link sustav za razmjenu naloga postao je u potpunosti operativan krajem ožujka 2016. godine. Dva SEE Link indeksa – SEE LinX i SEE LinX EWI – računaju se od početka travnja 2016., a ove godine revidirani su uključivanjem dionica s novih tržišta, ističu iz SEE Linka, napominjući kako se planira i dodatna revizija indeksa kako bi se osigurao reprezentativniji pregled regionalnog tržišta.

Atenska burza trenutačno je u procesu operativnog povezivanja sa SEE Link mrežom, napominje se u priopćenju.

 

(Hina)