Pogledajte koliko Hrvata ondje posjeduje skupe kvadrate

Dubai, poslovno središte poznato po odsustvu stroge financijske regulative magnet je za svjetske ultrabogataše, a odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da zauzme stranu između Zapada i Moskve, bio je i jasan signal ruskim oligarsima da će tamo njihov novac biti siguran. Stoga su brojni imućni Rusi, u strahu od sankcija Zapada, tamo prebacili silan novac. 

Emirati koji su posljednjih godina produbili veze s Rusijom, nisu uveli sankcije po uzoru na Zapad niti je središnja banka UAE-a izdala naputke vezane uz sankcije SAD-a i europskih saveznika.

No, nije Dubai raj samo za bogataše i Putinove tajkune nego i za kriminalce sa svih strana svijeta uključujući i one iz Hrvatske. Do podataka o vlasnicima nekretnina došao je Centar za napredne obrambene studije (C4ADS), neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu koja istražuje međunarodni kriminal i sukobe. Potom je materijal podijeljen s norveškom kućom E24, koja je s 20 svjetskih medija koordinirala daljnju istragu nekretnina.

Istraživači navode kako među vlasnicima nekretnina ima osoba povezanih sa švercem droge, financijskim kriminalom i korupcijom kao i bjegunaca od pravosuđa vlastitih zemalja. A podatak da jedna od pet nekretnina pripada kriminalcima, prilično je velika i zabrinjavajuća brojka. Kako je skrivanje velikog bogatstva sve teže u dobro reguliranim državama i zahtijeva veliku pomoć ‘profesionalaca’, mnogim je jednostavnije kupiti nekretninu u Dubaiju i tako oprati novac. 

Što se tiče nas i zemalja iz susjedstva, prema podacima do kojih su došli istraživači: 94 Hrvata u Dubaiju imaju 125 nekretnina u vrijednosti od 42 milijuna dolara. Iz Bosne i Hercegovine 68 njihovih državljana posjeduje 105 nekretnina ukupne vrijednosti 27 milijuna dolara, a rekorderi iz regije su Srbi. Čak 237 državljana sa srbijanskom putovnicom ima 287 nekretnine u vrijednosti od 74 milijuna dolara dok iz Crne Gore jedanaest osoba ima 16 nekretnina vrijednih sedam milijuna dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay