Peradari i proizvođači jaja u velikim su problemima. Baš kako su i najavljivali prije Uskrsa, neki zatvaraju farme jer su im troškovi proizvodnje postali previsoki. Doznaje se da je riječ o gašenju triju velikih farmi, a proizvođači se žale i da trgovci nemaju sluha pa im nude preniske otkupne cijene, iako su jaja na policama nikada skuplja.

Nitko od vlasnika koji zatvaraju farme nije želio pred kameru, ali jedna od zaposlenica je rekla da rade još samo do kraja tjedna. Nakon toga po koke dolazi kamion iz klaonice, a 15 zaposlenika ide na cestu, javlja RTL.

Informaciju su potvrdili i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Predsjednik komore Mladen Jakopović govori: “Zatvaraju se 2 ili 3, neformalno smo saznali. Dvije ili tri farme. To bi iznosilo u ovom trenutku prema našim informacijama oko pet posto hrvatske proizvodnje jaja”.

U Ministarstvu kažu, pripremaju dodatne poticaje.

Tako da su za peradare namijenili 5 milijuna kuna, a baš za proizvođače jaja 2 milijuna. Još dobrih vijesti stiže i iz Bruxellesa.

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore ističe: “Dogovoreno je da bi se oslobodilo bez carina i carinskih troškova oslobodilo uvoz pšenice, ali i ostalih žitarica u prostor Europske unije. To je 20 milijuna tona, što je 20 puta više nego Hrvatska cjelokupna godišnja proizvodnja”.

Ta privremena mjera trebala bi zaživjeti za 2 tjedna. Do tada i Europa muku muči s jajima. Engleski peradari prijete praznim policama u trgovinama. Vladajući poručuju da u Hrvatskoj do toga ne bi trebalo doći, a i seljaci se nadaju da im sav trud i rad ipak neće otići u nepovrat.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr