DUBAI, 21. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Dubai je u ponedjeljak dovršio gradnju solarne elektrane dovoljno velike da strujom opskrbljuje 50.000 domova, u sklopu planiranog pojačanog oslanjanja na obnovljive izvore, među kojima bi istaknutu ulogu trebala igrati energija pustinjskog sunca.

Dubai je drugi po veličini emirat u sastavu naftom bogatih Ujedinjenih Arapskih emirata (UAE) ali raspolaže tek skromnim naftnim rezervama. Većina proizvodnje nafte koncentrirana je u Abu Dhabiju.

U Dubaiju trenutno raspolažu kapacitetima za proizvodnju električne struje od 10.200 megawatta a planiraju do 2050. godine podmirivati tri četvrtine potreba za energijom iz obnovljivih izvora.

“Emirat se rano počeo pripremati za oproštaj od nafte usvajanjem jasne strategije, uključujući i ulaganja u elektrane koje za proizvodnju struje koriste različite tehnologije bazirane na solarnoj energiji”, objašnjava čelnik nadležne agencije emirata za struju i vodu (DEWA) Said al-Tajer.

Upravo dovršena solarna elektrana kapaciteta 200 megawata predstavlja drugu etapu projekta Solarnog parka Mohameda bin Rašida Al-Maktouma, koji će do 2020. proizvoditi 1.000 megawata električne struje, navode iz DEWA-e.

Elektrana se prostire na 4,5 kvadratna kilometra pustinje i obuhvaća oko 2,3 milijuna fotonaponskih panela. U projekt je uloženo 326 milijuna dolara a izgradio ju je konzorcij saudijskog ACWA Powera i španjolskog TSK-a, koji će prodavati struju javnom komunalnom poduzeću.

Projekt je “najveći i prvi projekt solarne energije takve vrste u regiji”, dodao je čelnik agencije.

Prvi dio solarnog parka priključen je na distribucijsku mrežu 2013. godine a činilo ga je 152.000 panela proizvodnog kapaciteta 13 megawata.

U prosincu 2016. iz DEWA-e su izvijestili da druga etapa projekta predviđa najnižu cijenu struje proizvedene iz solarne energije u svijetu, od 5,6 američkih centi (5,2 eurocenta) po kilovat satu.

Prošle su godine treću i završnu fazu projekta, koja predviđa proširenje parka za 800 megawata, povjerili konzorciju na čelu s Masdarom iz Abu Dhabija.

(Hina)