Zbog aktualne ukrajinske krize Španjolska ograničava kupnju suncokretova ulja na tri boce od litre ili jednu od pet litara. Italija u sklopu mjera štednje energenata razmišlja o smanjivanju ili čak gašenju rasvjete na znamenitostima poput rimskog Colosseuma, te snižavanju temperature grijanja ureda i domova. U Hrvatskoj koja 1. travnja očekuje poskupljenje energenata, alarm se upalio viješću da su neke domaće prehrambene kompanije od 11. ožujka počele reducirati isporuku robe kupcima, što bi svakako najviše pogodilo hotelijere, velike naručitelje koji u ozračju neizvjesnosti pripremaju sezonu za Uskrs.

Predsjednicu HGK županijske komore Dubrovnik Nikolinu Trojić poremećaji u isporuci vitalnih živežnih namirnica ne bi iznenadili.

– Velike prehrambene tvrtke već će u ovom prvom valu zbog ukrajinske krize razmisliti o količini isporuke i pratiti kretanje cijena. Ne bih rekla da je smanjena isporuka udar na hotelijere, nisu oni još krenuli u krupne nabave, svima su velike oči od straha zbog neizvjesne sezone. Zbog svega što se događa, a ovih dana na djelu je globalna polarizacija trgovinskih odnosa gdje više ne važi zakon tržišta, već pojedinačne opskrbe zemalja za vlastitu korist, loše će proći oni koji se na vrijeme ne osiguraju. Pitanje je hoće li kasnije moći popuniti zalihe i koliko će ih sve to koštati – kaže Trojić o izglednoj pojavi protekcionizma u opskrbi i kalkulacijama opskrbljivača radi izbjegavanja utjecaja europskog rata i rastuće inflacije u svijetu.

Predavač ekonomije na Sveučilištu u Dubrovniku Ivan Jelčić kaže da je teško prognozirati trendove nakon prvih dvadesetak dana rata u Ukrajini, no izgledno je da će se na globalnom planu poremetiti trgovina žitaricama:

– Nekako mi se čini da sve skupa neće pretjerano utjecati na ponudu koje u zemljama EU ima dovoljno, a tako će vjerojatno i ostati. Nisam pobornik gomilanja zaliha, ali niti ne mislim da je stvaranje kućnih rezervi neka panična reakcija. 

Iz Konzuma su u petak poručili da su njihove prodavaonice i skladišta dobro opremljeni robom, osigurane su dovoljne količine svih proizvoda te u ovom trenutku neće ograničavati količinu kupnje

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay