Osnovne komunalije za život u stanu veličine 85 četvornih metara skuplje su u Dubrovniku za 16,04 posto nego u Dubaiju! Za struju, grijanje i hlađenje, vodu i odvoz otpada, u Dubrovniku je potrebno mjesečno izdvojiti 1,610.53 kuna, a u Dubaiju 1.352,19 kune! Kupovna moć stanovnika Dubaija za 234.54 posto je veća nego Dubrovčana.

NAJVEĆA POTROŠNJA STRUJE

Sve to izračunao je portal numbeo.com gdje je moguće usporediti cijenu života u gradovima diljem svijeta s gradom u kojem živite. I sve to prije najavljenih poskupljenja struje i odvoza otpada. Podatak da se smrzneš i bez novih zimskih računa za struju.

– Ne znam je li Dubai za usporedbu budući da tamo nema nikakvoga poreza niti doprinosa, no kad je u pitanju potrošnja struje, Dubrovnik je svakako u hrvatskom vrhu, specifičan po velikoj potrošnji i njegova će kućanstva novo poskupljenje struje strašno pogoditi – kaže Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač specijaliziran za praćenje cijena i potrošnje električne energije. Općenito će potrošači na obali, a to je milijun ljudi u Hrvatskoj, kaže Kurtović, nepravedno podnijeti sve poskupljenje struje zato što se uglavnom griju samo na struju, a mjere Vlade su usmjerene na plin.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay