WILMINGTON, 25, siječnja 2017. (Hina/AFP) – Američki div kemijske i industrije sjemenja DuPont u utorak je objavio da će dovršetak spajanja vrijednog 130 milijardi dolara s tvrtkom Dow Chemical trajati dulje nego se prvotno očekivalo jer se čekaju odgovarajuća odobrenja regulatornih vlasti.   

To je drugi put da su kompanije, koje vode razgovore s regulatornim agencijama u Europskoj uniji, primorane odgađati rokove za očekivani dovršetak povezivanja.

Regulatori u EU početkom su tjedna tvrtkama omogućili dodatnih 10 radnih dana vezano za aktualnu analizu i odredili krajnji rok za 14. ožujka.

Riječ je o transakciji spajanja objavljenoj u prosincu 2015. godine koja bi, kako se sada očekuje, trebala biti dovršena u prvoj polovini ove godine. U početku su se kompanije nadale dovršetku transakcije u prvom ovogodišnjem tromjesečju, podsjeća AFP.

Iz DuPonta također poručuju da su kontinuirano u konstruktivnim razgovorima s regulatorima u ključnim jurisdikcijama.

DuPont i Dow Chemical planiraju se udružiti i potom novonastalu kompaniju razdijeliti u tri zasebna poslovanja, fokusirana na poljoprivredu, nove materijale i specijalizirane proizvode.

Nadalje, DuPont je u utorak objavio i da očekuje 18-postotni pad dobiti u prvom tromjesečju zbog troška od 15 centa po dionici povezanog s transakcijom spajanja s Dow Chemicalom. Operativna dobit, koja isključuje jednokratne troškove, trebala bi pak u istom razdoblju porasti za oko osam posto, uz podršku smanjenih troškova i vremenskog okvira za isporuke sjemenja, navode u kemijskom divu.

Što se tiče prihoda u prvom tromjesečju, u DuPontu očekuju da će biti više-manje na razini 7,41 milijarde dolara ostvarene u istom razdoblju prošle godine.

(Hina)