RIM, 25. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Talijanska banka i osiguravajuća kuća Intesa SanPaolo potvrdila je u utorak kako ispituje mogućnost povezivanja s Assicurazioni Generalijem, dan nakon što je Generali objavio kupnju malog udjela u Intesi, što se tumači kao zaštita od neprijateljskog preuzimanja. 

U objavi, banka je istaknula kako menadžment ‘pažljivo ispituje i da će ispitati svaku potencijalnu mogućnost za jačanje pozicije i djelovanja … uključujući moguće kombinacije s Generalijem’.

Ovo je prvi komentar Intese nakon prošlotjednog pisanja talijanskih medija kako banka u sklopu šireg dogovora o suradnji s njemačkim osiguravateljem Allianzom planira povećanje uloga u Assicurazioni Generaliju, najvećem talijanskom osiguravatelju.

Prema tom dogovoru, njemački bi osiguravatelj mogao kupiti dio Generalijeve imovine, a Intesa vlasnički udio u vrijednosti pet do šest milijardi eura radi zaštite talijanskih interesa u osiguravatelju, pišu talijanski mediji.

Iz Generalija su u ponedjeljak priopćili da su kupili glasačka prava u Intesi koja odgovaraju 3,01 posto njezina dioničkog kapitala, a prema podacima Thomson Reutersa, udio koji je Generali kupio vrijedan je 1,2 milijarde eura.

Generalijev potez tumači se kao obrana od neprijateljskog preuzimanja, budući da prema talijanskim zakonima kompanija ne može kupiti više od tri posto udjela u drugoj kompaniji koja je njezin dioničar s udjelom većim od tri posto.

Ako Intesa ipak odluči kupiti više od tri posto udjela u Generaliju, njezina će glasačka prava biti ograničena na tri posto i morat će u roku od godinu dana prodati udio koji premašuje tu granicu. Alternativa je ponuda za preuzimanje najmanje 60 posto udjela u Generalijevom dioničkom kapitalu.

Tržišna kapitalizacija Generalija iznosi 21 milijardu eura i upola je manja no što je bila na početku financijske krize 2007. i 2008. godine. Kompanija je u više navrata bila u žarištu špekulacija o preuzimanju, pri čemu su mediji najčešće kao mogućeg kupca spominjali francusku AXA-u.

(Hina)