ZAGREB, 25. siječnja 2017. (Hina) – Na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje nastavak stagnacije Crobexa, dok bi u fokusu investitora mogla biti dionica Podravke nakon medijskih napisa o neobvezujućoj ponudi koprivničkog prehrambenog koncerna za preuzimanje Mlinara.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je završio trgovanje s plusom od svega 0,02 posto, na 2.092 boda, a Crobex10 je ojačao 0,10 posto, na 1.210 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,1 milijun kuna, što je oko 2,5 milijuna kuna više nego u ponedjeljak.

“Nastavlja se pozitivni trend Crobexa, koji su nakon korekcije na početku tjedna, jučer ponovno završili u plusu. Već danima su u fokusu investitora građevinske dionice, koje ostvaruju snažne dobitke, vjerojatno zbog pozitivnih makroekonomskih pokazatelja u građevinarstvu”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Milijunski promet ostvaren je tek dionicom Optima telekoma, u visini od 1,1 milijun kuna. Cijena te dionice porasla je za 3,26 posto, na 2,85 kuna.

Po prometu slijedi dionica Valamar Riviere s 981,8 tisuća kuna te rastom cijene za 0,26 posto, na 38,85 kuna.

Nešto veći promet, 745,4 tisuće kuna, ostvaren je dionicom Zagrebačke burze, uz rast njezine cijene za 2,36 posto, na 58 kuna.

Znatan rast cijena ponovno su ostvarile dionice nekoliko građevinskih tvrtki. Pritom je najsnažnije, za 10,39 posto, na 244,95 kuna, porasla cijena dionici Instituta IGH, a slijede dionice Tehnike s porastom za 6,56 posto, na 650 kuna, Ingre 4,66 posto, na 3,82 kune, te Viadukta za 2,63 posto, na 390 kuna.

Tako i sektorski indeks građevinskog sektora, Crobexkonstrukt nastavlja rast, nakon dan ranije zabilježenog skoka od 7,66 posto, u utorak je ojačao dodatnih 2,23 posto.

Državni zavod za statistiku jučer je objavio da je obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u studenom prošle godine porastao je 1,4 posto u odnosu na studeni 2015. godine, dok je u odnosu na lanjski listopad veći za 2,5 posto.

U prvih jedanaest prošlogodišnjih mjeseci, prema izvornim indeksima, obujam građevinskih radova povećan je za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2015.

“Danas očekujem stagnaciju Crobexa, a budući da je tržište počelo reagirati na vijesti o preuzimanjima, moguće je da će u fokusu investitora biti dionica Podravke”, zaključuje Rinkovec.

Jutarnjih list u srijedu piše da je Podravka poslala neobvezujuću ponudu za preuzimanje Mlinara, u potpunom vlasništvu Mate Škoje, preko slovenskog Žita.

Pozivajući se na dobro upućene izvore u vrhu Podravke, taj list piše da je slanje ponude navodno dogovoreno sa Škojom. No, to još ne znači da će posao biti realiziran, jer Mlinara navodno ozbiljno mjerkaju i u slovensko-srpskoj grupaciji Don Don.

Jutarnji list navodi i da bi se Podravkina ponuda za preuzimanje Mlinara mogla kretati u rasponu od 400 do 500 milijuna kuna.

Cijena dionice Podravke jučer je na zatvaranju iznosila 380,67 kuna, što je 1,17 posto manje nego dan ranije.

(Hina)