ZAGREB, 24. siječnja 2017. (Hina) – Četiri od pet Nijemaca u mislima je već na praznicima i odmorima, 23 posto želi putovati više nego lani, a gotovo 30 posto više potrošiti na putovanja, pokazuje uz ostalo analiza Resienanalyse (RA), njemačkog istraživačkog instituta za odmore i putovanja (FUR).

RA je jedan od najboljih pokazatelja raspoloženja Nijemaca za putovanja, u čemu su uz Kineze, Amerikance i Francuze među ‘najjačim’ nacijama u svijetu, te stoga poželjni turisti u svakoj zemlji.

Osim prvih naznaka boljeg raspoloženja Nijemaca za putovanja u ovoj godini, po čemu su nešto optimističniji nego lani, analiza pokazuje da oko 57 posto Nijemaca prilike za putovanje ove godine vidi u nešto boljim osobnim, ali i financijskim prilikama u odredištima.

“Svi podaci ukazuju na stabilnost turističke potražnje kod Nijemaca, pa i za poraste putovanja i potrošnje, jer ih 23 posto ove godine želi putovati više nego prošle, a 13 posto manje. Gotovo 30 posto ove godine na putovanja želi potrošiti više, a 14 posto manje”, kaže Martin Lohmann iz FUR-a poručujući da početak 2017. u Njemačkoj općenito signalizira dobre polazne uvjete za putovanja.

Kod destinacija, 41 posto Nijemaca kaže da ove godine žele posjetiti one u kojima još nisu bili, što je slično kao i prošle godine, kao i sklonosti za odredišta, pa ih tako najviše, 30 posto, planira putovati po vlastitoj zemlji, a slijede Španjolska, Italija, Austrija i Turska.

“Unatoč pozitivnom ozračju ove se godine ne očekuje rast ukupnog tržišta, a kako se nastavlja visoka razina potražnje vjerujemo da će konkurencija među destinacijama i borba za njemačke turiste biti jaka”, kažu iz FUR-a.

Osvrt na 2016. – izazovi ipak nisu umanjili želju za putovanjima

U RA se osvrću i na putovanja Nijemaca u prošloj godini koja je po ocjeni FUR-a bila prilično izazovna, pogotovo u prvim mjesecima zbog terorističkih napada i sigurnosti, ali to ipak nije bitnije utjecalo na želju Nijemaca za putovanjima nego ih potaknulo da s više pažnje biraju odredišta.

Prema prvim podacima, Nijemci su prošle godine ostvarili oko 69 milijuna putovanja na odmore potrošivši oko 66 milijardi eura, slično kao u 2015., dok su s 88 milijuna kratkih izleta u plusu od 4 posto.

Prema podacima za devet mjeseci prošle godine, u Njemačkoj je bilo 2,8 posto više turista nego u istom razdoblju 2015., dok je broj noćenja porastao za 2,5 posto, čemu su, prema RA, najviše pridonijeli sami njemački turisti kojih je bilo 3,2 posto više, a njihovih noćenja gotovo 3 posto više nego 2015.

“Događaji koji su smanjivali sigurnost u pojedinim destinacijama nisu umanjili potražnju Nijemaca za putovanjima, pa ni za njihovim omiljenim odredištima poput Turske i Egipta, a i njemački touroperatori su unatoč određenom preusmjeravanju prometa uspjeli prevladati izazove”, ističe Lohmann.

Napominje da je najviše putovanja Nijemaca prošle godine bilo iz savezne države Baden-Württemberg, iz koje su osim na Mediteran dosta putovali u daleke destinacije, dok su putovanja na godišnje odmore kamperima i drugom kamp opremom blago povećana, čemu su najviše pridonijeli mlađi turisti.

(Hina)