LONDON, 25. siječnja 2016. (Hina/Reuters) – Na europskim burzama najvažniji indeksi u srijedu ujutro ostvarili su znatne dobitke, potpomognuti dobrom izvedbom bankarskih dionica.

Paneuropski STOXX 600 indeks oko 9,30 bio je u plusu 1 posto te je na putu najbolje tjedne izvedbe u zadnjih 6 tjedana.

Istodobno, londonski Ftse indeks, pariški CAC i frankfurtski DAX bili su u plusu između 0,5 i 0,8 posto. Znatan početni dobitak ostvario je i španjolski IBEX, od 1,7 posto.

Među najvećim dobitnicama dionica je Deutsche banke, sa skokom cijene za 2,7 posto, po objavi da planira djelomičnu javnu ponudu dionica svoje podružnice za upravljanje imovinom, u sklopu lana restrukturiranja.

Po pisanju njemačkog lista Handelsblatta, djelomični IPO smatra se završenim poslom. Posljednjih mjeseci špekuliralo se da bi ta njemačka banka mogla prodati otprilike četvrtinu udjela u Deutsche Asset Managementu, za koji se procjenjuje da ima tržišnu kapitalizaciju od najmanje 6 milijardi eura.

Znatno je poskupjela i dionica španjolske Banco Santander, za 4,4 posto, pošto je izvijestila o rastu neto dobiti u 2016. za 4 posto.

U prosjeku su cijene dionica europskih banaka jutros  u plusu 1,8 posto, pa bankarski sektor bilježi jutros najbolju izvedbu.

Najveća dobitnica dionica je Logitecha, sa skokom cijene za 16 posto, na najvišu razinu od kraja 2008. godine. Rezultat je to snažnog rasta dobiti u zadnjem lanjsko tromjesečju, potom skoka prihoda od prodaje za 13 posto, na najvišu razinu u 35-godišnjoj povijesti te kompanije, kao i poboljšanih poslovnih izgleda.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je u srijedu 1,43 posto, na 15.057 bodova.

(Hina)