Bijesni torijevci upozorili su danas da će EU “zatrovati” odnose za “nekoliko generacija” ako ostvari prijetnje da će blokirati pošiljku cjepiva Pfizer za Veliku Britaniju – dok su ministri inzistirali da su “sigurni” da će se opskrba održati, piše Daily Mail.

Bruxelles je zatražio od farmaceutskih kompanija da ih upozore kad izvoze cjepiva izvan 27 država članica EU, uključujući desetke milijuna doza namijenjenih Britaniji. Njemački ministar zdravstva zatražio je da EU dobije “pošten udio” i podržao kontrolu izvoza.

U međuvremenu, bjesni još jedan spor nakon što su dvije njemačke novine objavile da bi regulator EU mogao odbiti dati punu suglasnost Oxfordu / AstraZeneci, nakon što je procurilo da je učinkovitost tog cjepiva za stariju populaciju navodno samo osam posto.

Pokušava li EU blokirati isporuku cjepiva?

Zastupnik torijevaca Damian Collins sugerirao je da je taj sastanak povezan s prepirkama između EU-a i AstraZenece – koja ima sjedište u Velikoj Britaniji, dok Pfizer ima proizvodno središte u Belgiji – zbog pristupa zalihama. “U svakom slučaju je opasno i neodgovorno i samo pomaže pokretu protiv cijepljenja”, rekao je.

Sinoć su dvije njemačke novine objavile da su im stručnjaci EU na neslužbenom brifingu rekli kako su utvrdili da je cjepivo Oxford / AstraZeneca, proizvedeno u Velikoj Britaniji, samo osam posto učinkovito za starije osobe.

AstraZeneca je ranije jučer razljutila Bruxelles upozorivši da će smanjiti broj cjepiva koja će isporučiti u Europu do kraja ožujka s 80 na 31 milijun. Ali šefove zdravstvenih službi EU više zabrinjava tvrdnja, čija je točna priroda i danas ostala nejasna, da AstraZeneca ne uspijeva na odgovarajući način zaštititi umirovljenike.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay