Bitka Europe protiv koronavirusa ovog je tjedna ušla u opasnu novu fazu, jer su političari pogurali pooštravanje mjera zatvaranja širom kontinenta, čak i nakon što su neredi tijekom vikenda doveli kaos na ulice Nizozemske i Danske i upozorenja na ‘građanski rat’, piše Daily Mail.

Francuska bi trebala odlučiti hoće li uvesti treću nacionalnu blokadu ovog tjedna, jer je premijer Jean Castex upozorio da je tamošnja situacija “zabrinjavajuća”, a glavni talijanski medicinar također poziva na jednomjesečno nacionalno zatvaranje.

I to sve usprkos upozorenju Johna Jorritsma, gradonačelnika nizozemskog grada Eindhovena koji je tijekom vikenda bio pogođen najgorim neredima u gotovo četiri desetljeća, da smo “na putu prema građanskom ratu” nakon što su nove mjere policijskog sata izazvale silno negodovanje javnosti.

Nedjeljni prosvjedi u 10 gradova postali su nasilni, a prosvjednici su se borili protiv policije, pljačkali trgovine i uništavali policijske postaje.

Vlasti u Eindhovenu objavile su u ponedjeljak da su uhićene 62 osobe i da se za ostalima traga, dok su policajci u Amsterdamu rekli da su uhićene 192 osobe. Neredi su se nastavili i u ponedjeljak, treću noć zaredom.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay