ZAGREB, 13. siječnja 2017. (Hina) – Tijekom studenog prošle godine u Hrvatskoj su izdane 822 građevinske dozvole što je 32,4 posto više nego u studenom 2015., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci za jedanaest mjeseci prošle godine također pokazuju značajan rast – u tom je razdoblju izdano 7.150 građevinskih dozvola, 25,1 posto više no u istim mjesecima prethodne godine.

Time se, navode iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), nastavlja pozitivna tendencija rasta broja izdanih građevinskih dozvola koja je, na godišnjoj razini kontinuirano prisutna od studenoga 2015. godine (s izuzetkom ožujka 2016. godine), odnosno od travnja 2016. godine, pri čemu prošlogodišnji zamah investicijskih namjera ilustrira činjenica da je u prvih deset mjeseci dosegnut, a u prvih jedanaest mjeseci premašen ukupan broj dozvola izdanih u 2015. godini.

Građevinskim dozvolama izdanima u studenom lani, pokazuje službena statistika, predviđeno je izvođenje radova u vrijednosti višoj od 2,3 milijarde kuna. Pa iako je broj izdanih dozvola u studenom na godišnjoj razini značajno porastao, predviđena vrijednost radova na koje se te dozvole odnose u odnosu na studeni 2015. osjetno je niža – za 19,5 posto, odnosno za 565 milijuna kuna.

Iz HGK kažu da to upućuje kako su se investitori prošle godine primarno orijentirali na ulaganje u veći broj manjih infrastrukturnih zahvata koristeći sredstva iz europskih fondova, dok veliki infrastrukturni projekti i dalje izostaju.

Od ukupnog broja dozvola izdanih u studenom 2016. godine većina, odnosno 634 dozvole izdane su za zgrade, a 188 za ostale građevine, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i dr. Pritom je za novogradnje izdano 550 dozvola, a za rekonstrukcije, dakle nadogradnje, prenamjene i sl. 272.

Dozvolama iz studenog predviđeno je da će se u gradnju novih zgrada i ostalih građevina uložiti 1,67 milijardi kuna, što je 6 posto ili 109,2 milijuna kuna manje nego što je bilo planirano dozvolama iz studenog godinu ranije. U rekonstrukcije zgrada i ostalih građevina uložit će se 654,8 milijuna kuna ili 41 posto manje nego godinu ranije.

Uloženim sredstvima planirana je izgradnja 913 stana, i to 808 u novogradnji, a 105 dobivenih dogradnjom ili prenamjenom nestambenih prostora.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u studenom najviše dozvola, 317, izdano za stambene zgrade, a 119 za nestambene, među kojima prevladavaju dozvole za industrijske zgrade i skladišta (19 dozvola), zgrade za promet i komunikacije (17 dozvola), zgrade za kulturno-umjetničku djelatnosti, obrazovanje, zabavu, bolnice i zdravstvenu zaštitu (12), a izdano je i 11 dozvola za hotele i slične zgrade.

Pritom je u odnosu na isto razdoblje 2015. godine znatnije povećan udio planirane površine uredskih zgrada te hotela i sličnih zgrada, dok je smanjen udio zgrada za promet i komunikacije te industrijskih zgrada i skladišta.

Iz HGK kažu kako je očito da su uspješni turistički rezultati potaknuli interes investitora za ulaganja u tu djelatnost, što je rezultiralo 52,4 posto većim brojem izdanih građevinskih dozvola i 34 posto većom planiranom površinom turističkih zgrada nego u prvih jedanaest mjeseci 2015. godine.

“Podaci o rastu broja izdanih građevinskih dozvola i u njima sadržanoj vrijednosti predviđenih radova upućuju na to da će se oporavak građevinske aktivnosti nastaviti u ovoj godini. Tome će pridonijeti viši gospodarski rast, raspoloživa sredstva fondova EU-a, poboljšana poslovna klima te učinci porezne reforme koja rezultira manjim poreznim opterećenjem tvrtki i stanovništva, a time i većim raspoloživim sredstvima za ulaganje”, zaključuju iz HGK-a.

(Hina)