LONDON/ZAGREB, 13. siječnja 2017. (Hina) –  Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u petak da je prošle godine u tranzicijska gospodarstva uložila isti iznos kao i rekordne 2015. godine.

“U još jednoj gospodarski izazovnoj godini EBRD je pojačao ulaganja u ključnim strateškim područjima za koja smatra da ih može značajno unaprijediti”, stoji u objavi.

Banka je u 2016. godini ukupno uložila u 378 pojedinačnih projekata vrijednosti 9,4 milijardi eura. Iznos je na razini rekorda iz 2015. godine a broj projekata blago je smanjen, budući da su u 2015. godini uložili u 381 pojedinačni projekt.

Kako navode u priopćenju, najviše su prošle godine investirali u Tursku, Kazahstan, Egipat, Poljsku i Bugarsku.

U banci također ističu da su povećali financiranje u lokalnim valutama, pa su na taj način financirana 93 projekta, u odnosu na njih 80 godinu ranije. Napominju i da je u 2016. povećan broj projekata u najslabije razvijenim tranzicijskim zemljama, na 114, u odnosu na 102 iz 2015.

Izdvajaju i kontinuirano visoku razinu ulaganja u malo poduzetništvo, “koje je prepoznato kao ključ za osiguranje gospodarske snage i prilika za zapošljavanje”, ističu iz EBRD-a.

Trećina ulaganja usmjerena je u tranziciju ka ‘zelenoj’ ekonomiji, u skladu sa strateškim pristupom usvojenim u rujnu 2015. godine. Time se njihov udio manje-više zadržao na razini 2015. godine, a u EBRD-u objašnjavaju da taj segment uključuje projekte energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, otpornosti klimatskim promjenama te iskoristivosti resursa.

Značajnije su pak prema objavi povećana ulaganja u rodno orijentirane projekte, na 29 posto u 2016., s 23 posto iz godine ranije.

Ulaganja su bila popraćena inicijativama usmjerenim na dodatno poboljšanje organizacijske djelotvornosti i učinkovitosti, napominju u EBRD-u. U studenom su tako ažurirali koncept tranzicije i sada ciljaju na to da zemlje u kojima posluju postanu “konkurentne, uključive, dobro uređene, ekološki osviještene, prilagodljive i integrirane, kako bi se mogle nositi s izazovima koje nosi 21. stoljeće”.

Podsjećaju i da su bili najveći pojedinačni donator projekta gradnje betonsko-čelične kupole za ukrajinsku atomsku centralu u Černobilu, koja je uništena u najgoroj nuklearnoj katastrofi u svijetu 1986. godine. Jedan od najambicioznijih inženjerskih projekata u svijetu stajao je 1,6 milijardi dolara a u studenom prošle godine ušao je u završnu fazu postavljanjem kupole nad ugašeni reaktor.

(Hina)