Tranzicijska gospodarstva trenutno rastu slabijim tempom nego slična gospodarstva u drugim dijelovima svijeta, konstatira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u srijedu u godišnjem izvješću o tranziciji, prema kojem bi Hrvatska trebala najviše poboljšati regulatorni i zakonski okvir za gospodarstvo.

“Zemlje u regiji EBRD-a iscrpile su prednosti koje su dosada podupirale njihov snažan rast i potreban im je novi model rasta”, zaključuje EBRD u godišnjem izvješću o tranziciji.
Kao ključna područja novog modela sugeriraju poboljšanje produktivnosti pojedinačnih tvrtki, ulaganja u infrastrukturu i naglasak na zelenom rastu.

Vlade bi trebale pomoći inovativnim novim tvrtkama da povećaju tržišni udio i uđu na nova tržišta i da se integriraju u globalne lance vrijednosti, sugeriraju u EBRD-u.
Procjenjuju također da će u idućih pet godina zemlje u kojima posluju morati uložiti ukupno 1.900 milijardi eura u infrastrukturu.

U ovogodišnjem su izvješću ujedno ažurirali definiciju tranzicije, prema kojoj je održivo tržišno gospodarstvo “konkurentno, primjereno regulirano, zeleno, inkluzivno, otporno i integrirano”.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu