Promet robe u morskim lukama u devet mjeseci povećan je za 16,3 posto, na 15,5 milijuna tona.

Hrvatske zračne i morske luke u prvih devet mjeseci ove godine zabilježile su porast broja putnika i teretnog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci DZS-a.

Ukupno je u zračnim lukama u Hrvatskoj u devet mjeseci ove godine bilo 8,1 milijun putnika, što je 18,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a porast od 19,5 posto u tim je lukama zabilježen i u rujnu s 1,3 milijuna putnika.

Za 8 posto u devet mjeseci je u zračnim lukama povećan i broj operacija zrakoplova, na ukupno 96,6 tisuća, dok je u rujnu taj porast iznosio 5 posto s oko 13,4 tisuće operacija.

Među svih devet zračnih luka, najviše putnika u rujnu je primila luka Split, gotovo 419 tisuća, što je 24 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a s 347 tisuća putnika slijedi Zračna luka Dubrovnik kojoj je to porast od 14,1 posto.

Porast broja putnika od 15 posto u rujnu je imala zagrebačka zračna luka s gotovo 330 tisuća putnika, a poraste su u rujnu zabilježile i ostale zračne luke, osim Rijeke, koja je sa 24 tisuće putnika u minusu od 13,5 posto u odnosu na lanjski rujan.

Najveći porast među svim zračnim lukama u rujnu od 102,6 posto imala je Zračna luka Brač, s nešto malo više od 4.400 putnika, a poraste od 28, odnosno 24 posto zabilježile su i zračne luke Osijek te Mali Lošinj.

Osim putnika, zračne su luke zabilježile i porast prometa tereta – od 12,2 posto u devet mjeseci, s ukupno nešto malo više od šest tisuća tona, te u rujnu od čak 63,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i to sa 768 tona tereta.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr