Analiza je objavljena u blogu pod nazivom Has the euro changeover caused extra inflation in Croatia (Je li uvođenje eura dodatno povisilo inflaciju u Hrvatskoj?

Učinak uvođenja eura na cijene u siječnju i veljači bio je relativno blag te je iznosio 0,4 postotna boda, što ne odstupa od iskustava drugih zemalja koje su uvele euro, pokazuje preliminarna analiza autora iz Europske središnje banke (ECB) i Hrvatske narodne banke (HNB).

Analiza je objavljena u blogu pod nazivom Has the euro changeover caused extra inflation in Croatia (Je li uvođenje eura dodatno povisilo inflaciju u Hrvatskoj?).

Autori bloga Matteo Falagiarda, Christine Gartner, Ivan Mužić i Andreja Pufnik su utvrdili da su siječanjske stope rasta cijena roba bile u skladu s povijesnim obrascima u prethodnih deset godina. Za razliku od toga, cijene usluga su u siječnju 2023. u prosjeku porasle više nego proteklih godina. U veljači, pak, niti jedna od komponenti inflacije nije znatnije odstupala od povijesnih prosjeka, izvijestio je HNB u utorak.

Cijeli članak možete pročitati na: jatrgovac.com

Foto: Pixabay