Ovo su odlučujući sati za budućnost automobila u Europi, barem to tako ispada prema talijanskom Motor1. Taman kada se činilo da je sve učinjeno da se potvrdi prekid prodaje benzinskih i dizelskih motora od 2035. godine, Italija, Poljska, Bugarska i Njemačka su se usprotivile, pokušavajući dovesti u pitanje sve, ili gotovo sve.

‘Glasat ćemo protiv’, najavljuje talijansko Ministarstvo okoliša i energetske sigurnosti (Ministero dell’Ambiente e della Sicurezza energetica ili Mase), osnaženo s pomoći Varšave, a možda i Sofije, koja će biti suzdržana ili reći ‘ne’ zabrani. Još uvijek neodlučan Berlin, koji bi mogao sve srušiti. Ali što se događa? I kako će se to riješiti? Pokušajmo to riješiti.

Uredba kojom se revidiraju emisije osobnih i kombi vozila trenutno je zapela u pretposljednjem koraku, odnosno formalizaciji dogovora od strane Vijeća. Završno glasovanje očekuje se 7. ožujka, no prethodi mu pripremni rad Corepera, tijela koje okuplja veleposlanike država članica.

Sastanak se trebao održati u srijedu, 1. ožujka, ali je pomaknut na petak, 3. ožujka, kako bi se Njemačka uvjerila da glasa ‘za’ dosje. No, čini se da idemo prema još jednoj odgodi.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay