FRANKFURT, 28. kolovoza 2017. (Hina) – Europska središnja banka (ECB) odrezala je novčanu kaznu irskoj banci Permanent TSB (PTSB) zbog neispunjenja zahtjeva za likvidnošću, što je prva takva kazna otkako su 2014. preuzeli ulogu supervizora banaka u eurozoni, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.

U ECB-u očekuju da banke u eurozoni drže dovoljnu razinu visokolikvidne imovine kako bi pokrile razliku između očekivanog novčanog priljeva i odljeva tijekom razdoblja od 30 dana.

Ukupan iznos globe PTSB-u odnosi se na neispunjenje dva ECB-ova zahtjeva za likvidnošću u razdoblju od 27. listopada 2015. do 26. travnja 2016. godine, navode u ECB-u. Dodaju ujedno da zbog spomenuta dva slučaja stanje likvidnosti irske banke nije promijenjeno i da su problemi u međuvremenu otklonjeni.

Prvo je ECB odrezao kaznu od 750 tisuća eura jer PTSB nije udovoljio njihovom zahtjevu iz veljače 2015. godine vezanom za likvidnost. Ta se kazna odnosila na nepoštivanje zahtjeva u razdoblju od 27. listopada do 31. prosinca 2015. godine.

Dodatnih 1,75 milijuna eura odrezano je nakon je irska banka ignorirala ECB-ov zahtjev iz studenoga 2015. Ta se globa odnosi na razdoblje od 4. siječnja do 26. travnja 2016 godine, piše britanski BBC.

Iz irske banke sa sjedištem u Dublinu poručuju da od kraja prošlogodišnjeg travnja u potpunosti ispunjavaju zahtjeve ECB-a vezane za takozvani koeficijent likvidnosne pokrivenosti (LCR).

(Hina)