BERLIN, 28. kolovoza 2017. (Hina/Reuters) – Mnoge njemačke kompanije počele su preusmjeravati ulaganja iz Britanije u očekivanju većih trgovinskih barijera nakon izlaska zemlje iz Europske unije, kazao je u ponedjeljak čelnik njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK).

DIGH i Britanska trgovinska komora (BCC) pozvale su britanske i pregovarače Europske unije da u pregovorima o Brexita budu jasni u pogledu budućnosti trgovine u Europi kako bi kompanije znale što ih čeka.

“Kompanije se jako pribojavaju da će Brexit u značajnoj mjeri negativno utjecati na njihovo poslovanje”, naglasio je u zajedničkom priopćenju dvije komore čelnik njemačkog DIHK-a Martin Wansleben.

Upozorio je da bi Brexit mogao generirati nova birokratska opterećenja, produljiti vrijeme čekanja na razne dozvole i rezultirati strožim graničnim kontrolama, što bi kompanijama donijelo veće troškove.

“Uvjeti izlaska (Britanije iz EU) još su uvijek obavijeni neizvjesnošću. Mnoge naše članice izvješćuju da su u očekivanju tih prepreka već počele prebacivati ulaganja iz Britanije”, dodao je Wansleben.

Britanski dužnosnici dolaze danas u Bruxelles kako bi s europskim dužnosnicima razgovarali o tome kako će urediti odnose nakon Brexita. Bruxelles pak ne želi razgovarati dok se ne utvrde britanske financijske obveze prema EU nakon izlaska i ostala neriješena pitanja.

(Hina)