FRANKFURT, 13. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Europska središnja banka (ECB) trebala bi u 2017. godini početi ukidati mjere ekspanzivne monetarne politike s obzirom na povratak inflacije u eurozonu, poručio je njemački ministar financija u intervjuu objavljenom u petak. 

“Vjerojatno bi bilo dobro da se ECB ove godine odvaži i počne se pripremati za izlaz (iz takve politike)”, izjavio je Wolfgang Schaeuble u razgovoru za muenchenski dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Priznao je ipak da će ta zadaća biti “teška” budući da bi svaki potez koji sluti na ukidanje poticajnih mjera mogao prestrašiti financijska tržišta.

Uputio je ujedno nekoliko strelica na račun partnera u eurozoni zbog zaostajanja na području reformi.

“Problem trenutno nije ECB”, ustvrdio je Schaeuble u razgovoru za njemački list. “Čitav niz članica ne ispunjava preuzete obveze, ne rade na poboljšanju konkurentnosti”, naglasio je.

Činjenica da je inflacija u Njemačkoj viša u odnosu na prosjek u eurozoni pokazuje da “je problem slabost drugih država a ne snaga Njemačke”, utvrdio je njemački ministar.

Inflacija je u Njemačkoj u prosincu iznosila 1,7 posto, u usporedbi s prosječnih 1,1 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

ECB je fiksirao ključne kamatne stope u eurozoni na rekordno niskoj razini, bankama nudi jeftine kredite i kupuje mjesečno državne i korporativne obveznice u vrijednosti nekoliko desetaka milijardi eura kako bi kroz pojačanu likvidnost financijskog sustava podupro realno gospodarstvo, potaknuo rast i ulaganja i time posredno potpirio inflaciju prema ciljanih nešto ispod dva posto.

Njemački ekonomisti i politički čelnici već dugo prigovaraju zbog takve politike, tvrdeći da niske kamatne stope štete štedišama.

Kamatne stope na štednju niže su od inflacije pa će se ušteđevina u Njemačkoj smanjiti u realnom izrazu bude li inflacija jačala a kamatne stope ostanu nepromijenjene.

“Dijelim zabrinutost” štediša, zaključio je njemački ministar financija u razgovoru za SZ.

(Hina)