WASHINGTON, 13. siječnja 2017. (Hina/AFP) – SAD se u posljednjim danima mandata predsjednika na odlasku Baracka Obame potužio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) da Kina “umjetno jeftinim” kreditima i sirovinama pogoduje svojoj aluminijskoj industriji na štetu američkih konkurenata.

Te pogodnosti imaju karakter subvencija kojima se krše propisi Svjetske trgovinske organizacije (WTO i prouzročile su “ozbiljne štete” američkim proizvođačima aluminija, priopćilo je ministarstvo trgovine (USTR).

Zahvaljujući tim pogodnostima svjetsko je tržište također preplavljeno prekomjernom ponudom, što pritišće cijene, stoji u tužbi američkog ministarstva trgovine, upućenoj WTO-u.

Time je broj tužbi koje je SAD za mandata predsjednika na odlasku Baracka Obame podigao protiv Kine pred WTO-om porastao na 16.

Ministar trgovine Michael Froman priznao je u priopćenju da unatoč višegodišnjim razgovorima s kineskim dužnosnicima u kojima se ukazivalo na prekomjernu opskrbu svjetskih tržišta aluminija nije učinjeno ništa kako bi se taj problem riješio. Stoga je po njegovim riječima Washington u konačnici bio prisiljen obratiti se WTO-u, arbitru u globalnoj trgovini.

“Umjetno jeftini bankovni krediti i jeftini input za kineski aluminij pridonose višku kapaciteta i uzrokuju štetu američkim radnicima i poduzećima”, kazao je Froman u priopćenju.

Sve upućuje na zaključak da Kina subvencionira pojedine proizvođače aluminija umjetno jeftinim bankovnim kreditima i umjetno jeftinim sirovinama, poput ugljena, električne struje i glinice, stoji u američkoj tužbi.

Takve mjere štete američkim kompanijama kroz “znatno niže cijene od onih konkurencije, cjenovno istiskivanje konkurencije odnosno spuštanje cijena na širem tržištu, te kroz izgubljenu prodaju na određenom tržištu odnosno kroz povećanje kineskog udjela u svjetskom tržištu”, dodaje se.

Prvi su korak u procesu rješavanja slučaja pred WTO-om međuvladine konzultacije. Ako se spor ne riješi na toj razini, razmatra ga panel WTO-a, što može potrajati i do devet mjeseci.

Ako se utvrdi da je Kina kršila trgovinske propise, WTO može ovlastiti SAD da uvede kaznene carine na kinesku robu kako bi naknadio štetu nastalu nepropisnim subvencijama.

(Hina)