BRUXELLES, 24. siječnja 2017. (Hina) – Kreditni plasmani grupe Europske investicijske banke (EIB) u 2016. godini zadržali su se nadomak rekordne razine iz prethodne godine, pri čemu je više od polovine ukupnog iznosa usmjereno u pet najvećih gospodarstava Europske unije, a znatno je povećan i plasman u Hrvatsku.

Ukupno je grupa EIB u 2016. za razvoj infrastrukture, malog i srednjeg poduzetništva, projekte zaštite okoliša te inovacije odobrila kredite u iznosu 83,75 milijardi eura. Time se ukupan iznos plasmana zadržao nadomak rekordnoj razini iz godine ranije kada je dosegnuo 84,5 milijardi eura.

Od ukupnog je iznosa za 2016. godinu EIB odobrio 74,98 milijardi eura, a Europski investicijski fond (EIF) 9,45 milijardi. Time su poduprta ukupna ulaganja od 280 milijardi eura, stoji u izvješću EIB-a, objavljenom u utorak.

“U nesigurnim je vremenima grupa EIB pokazala da istinski europski pristup donosi rezultate”, konstatirao je na današnjoj konferenciji za novinstvo predsjednik banke Werner Hoyer.

Upozorio je ipak da je oporavak još uvijek spor”, dodajući da u 2017. godini treba uistinu ubrzati provedbu reformi.

Više od polovine ukupnog iznosa odobreno je u 2016. godini pet najvećih zemalja EU. Prednjači Španjolska s odobrenih 11,45 milijarde eura, zatim Italija s 11,17 milijardi. Slijedi Francuska s 9,32 milijardi, Njemačka s 8,37 milijardi te Velika Britanija s 8,10 milijardi eura.

Znatno povećani plasmani u Hrvatsku

U projekte u Hrvatskoj EIB je prošle godine plasirao 550 milijuna eura, pokazuje najnovije bančino izvješće. U godini ranije EIB-ovi krediti dosegnuli su 355,5 milijuna eura.

Iskazano udjelom EIB-ovih kreditnih plasmana u BDP-u, Hrvatska je s 1,2 posto među pet zemalja EU s najvišom razinom financiranja. Na prvom je mjestu Estonija, s udjelom EIB-ovih kreditnih plasmana u BDP-u od 2,1 posto. Slijedi Malta s 1,7 posto, Bugarska s 1,5 posto i Cipar s 1,4 posto.

U Poljskoj i Slovačkoj EIB-ovi krediti iskazani udjelom u BDP-u iznosili su 1,1 posto, a u Finskoj, Portugalu i Španjolskoj jedan posto, pokazuju bančini podaci.

Nova rekordna razina podrške malim i srednjim poduzećima

EIB-ovo kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva dosegnulo je u 2016. godini novu rekordnu razinu, od 33 milijarde eura, u odnosu na 29,2 milijarde eura iz godine ranije.

U tom je segmentu kreditiranje obuhvatilo 300 tisuća tvrtki koje zapošljavaju oko 4,4 milijuna radnika.

“U većini europskih zemalja suočeni smo s nedostatnim financiranjem malih i srednjih poduzetnika, koji predstavljaju istinsku kralježnicu europske ekonomije. Oni kreiraju nova radna mjesta i zahvaljujući inovacijskim kapacitetima i fleksibilnosti ključni su za europsku konkurentnost i blagostanje njenih građana”, istaknuo je Hoyer.

“Inovativnost je ključ i grupa EIB priželjkuje da 2017. bude godina inovacija”, dodao je čelnik EIB-a.

U banci izdvajaju i gotovo 20 milijardi eura usmjerenih u infrastrukturu, te 17 milijardi u projekte zaštite okoliša. Dodatnih nešto više od 13 milijardi eura osigurano je za inovacije i širokopojasni pristup Internetu.

Investicijski plan za Europu prekretnica za EIB 

Grupa je također uz podršku Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) u okviru provedbe Investicijskog plana za Europu u prvih godinu i pol dana odobrila više od 420 financijskih transakcija koje bi trebale podržati investicije u ukupnom iznosu 164 milijarde eura.

Cilj je do 2018. godine mobilizirati ulaganja od 315 milijardi eura.

“Investicijski plan za Europu predstavlja istinsku prekretnicu u radu banke. Osmislili smo nove proizvode, stekli nove klijente (…) i formirali nova partnerstva u prvom redu s razvojnim bankama zemalja članica”, naglasio je Hoyer.

“Razvoj i širenje EFSI-ja pomoći će Europi da se lakše nosi s izazovima promjena u globalnoj ekonomiji”, zaključio je kazao je predsjednik EIB-a.

Upozorava pritom da fond treba podršku, s obzirom na rezultate istraživanja koji pokazuju da tek svaka treća kompanija u Europi očekuje da će povećati ulaganja u novoj godini.

“Moramo kreirati prave uvjete za ulaganja, pojačanim nastojanjima na razini EU na području kreiranja jedinstvenog tržišta, te ubrzanim regulatornim reformama na razini zemalja članica.”

Pozvao je i na daljnje napore u borbi protiv nezaposlenosti mladih. EIB-ov program za ulaganje u mlade (‘Skills and Jobs – Investing for Youth’), pokrenut 2013. godine, do sada je osigurao više od 37 milijardi eura za projekte zapošljavanja i unapređivanja vještina mladih, navodi se u izvješću.

(Hina)