LONDON, 24. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Britanski niskobudžetni prijevoznik EasyJet izvijestio je u utorak da će slabljenje funte nakon britanske odluke o izlasku iz Europske unije snažnije pogoditi njegovu godišnju dobit no što su dosada očekivali.

“Očekujemo da će slabija funta smanjiti EasyJetovu dobit prije poreza u poslovnoj 2017. godini za oko 105 milijuna funti (122 milijuna eura)“, stoji u preliminarnom izvješću britanske kompanije.

U studenom su negativan utjecaj funte na dobit procijenili na 90 milijuna funti.

Nakon što je Britanija u prošlogodišnjem lipnju glasala za izlazak iz Europske unije funta je prema dolaru potonula oko 18 posto, te oko 14 posto u odnosu na euro.

EasyJetova izvršna direktorica Carolyn McCall napominje da očekuju i snažniji pritisak aktualnih cijena goriva na dobit grupe u financijskoj godini koja završava 30. rujna.

Niže cijene nafte smanjuju troškove nabave kerozina ali paralelno pojačavaju konkurenciju među aviokompanijama budući da uštede na gorivu povlače za sobom i niže cijene karata.

U današnjem je preliminarnom izvješću britanska kompanija također navela da je u prvom tromjesečju financijske godine povećala prihode zahvaljujući većem broju putnika.

“Rezultati su u prvom EasyJetovom tromjesečju solidni, uz prihode, troškove i broj putnika u skladu s očekivanjima”, rekla je McCall.

U kontekstu britanske odluke o napuštanju EU EasyJet također pokušava ishoditi dozvolu za letenje u EU kako bi osigurali miran prijelaz na nove uvjete poslovanja.

(Hina)