ZAGREB/DELNICE, 24. siječnja 2017. (Hina) – Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je u utorak u Delnicama s mjerodavnima o smrekovu potkornjaku u Gorskom kotaru i rješavanju tog problema, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede te najavili odluku o ovlasti treće osobe – Hrvatskih šuma za provedbu mjera kod šumoposjednika koji nisu počeli propisane mjere zaštite. 

“Šumarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede nastavit će provedbu aktivnosti u skladu s planom aktivnosti za implementaciju Naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanja štetnog organizma Ips typographus L. – osmerozubi smrekov pisar. Sukladno planu aktivnosti, a nastavno na odredbu članka 11. Zakona o šumama, izradit će se odluka o ovlaštenju treće osobe (Hrvatske šume d.o.o.) za provedbu mjera kod šumoposjednika koji nisu počeli provoditi ili koji provode propisane mjere zaštite”, navodi se u priopćenju Ministarstva o operativnom sastanku u Delnicama.

“Ovome moramo pristupiti odgovorno i ujedinjeno. Smrekov potkornjak ne pita za boju članske iskaznice ili stranačku pripadnost. Imamo struku, imamo ljude na terenu, imamo iskustva zemalja koje su u sličnoj situaciji… Na nama je da se ujedinimo i ovome ozbiljno i odlučno pristupimo. Primimo se posla”, izjavio je ministar Tolušić, stoji u priopćenju.

Na operativnom sastanku u Delnicama bili su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Primorsko-goranske županije, Hrvatskoga šumarskog instituta, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika i Savjetodavne službe te načelnici s područja obuhvaćenih naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje štetnog organizma Ips typographus L. – osmerozubog smrekovog pisara.

Ministar Tolušić istaknuo je koliko je važna provedba te naredbe te je otvorio raspravu o daljnjim postupcima radi sprječavanja širenja i suzbijanja smrekovog pisara na području Gorskog kotara. Zaključeno je da će Šumarska inspekcija kontinuiranim nadzorom provođenja šumskog reda u Hrvatskim šumama d.o.o. i u suradnji sa Savjetodavnom službom i Hrvatskim šumama pratiti i ažurirati podatke o provedbi te naredbe.

Kako se ističe u priopćenju, u Nacionalnom parku Risnjaku utvrđeno je da je sušenje obične smreke uzorkovano smrekovim potkornjakom zahvatilo oko 60 hektara, u Park-šumi Golubinjaku posječena su 793 prostorna metra sušaca obične smreke, a u Park-šumi Japlenškom vrhu završena je doznaka sušaca obične smreke bruto mase 200 prostornih metara, a sječa i izrada bit će završena čim dopuste vremenski uvjeti.

U gospodarskoj jedinici Belevine, kojom gospodari Šumarski fakultet, posječena su četiri stabla mase devet prostornih metara, a u gospodarskoj jedinici Sungerskom lugu posječena su 203 prostorna metra drvne mase. Ukupan drvna masa posječene obične smreke u šumama kojima gospodari Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je 212 prostornih metara.

Ministarstvo podsjeća da je u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom izradilo brošuru o potkornjaku – Smrekov pisar (Ips typographus): razvojni ciklus, simptomi napada, monitoring populacije, mjere suzbijanja – radi informiranja privatnih šumovlasnika, ali i izvođača radova o mjerama koje je potrebno provesti te o prepoznavanju zaraženih stabala.

(Hina)