POVJERENICA Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak danas su na posebnoj sjednici vlade potpisale Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU do 2027. godine.

Hrvatska će u okviru sporazuma o partnerstvu s Komisijom primiti ukupno 9 milijardi eura sredstava kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine, radi promicanja gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije svojih regija i zelene i digitalne tranzicije.

2.56 milijardi eura za ublažavanje klimatskih promjena

Očekuje se da će ta ulaganja pomoći u smanjenju regionalnih gospodarskih razlika i poboljšanju vještina, osposobljavanja i mogućnosti zapošljavanja. Sredstvima EU poticat će se i razvoj konkurentnog i inovativnog hrvatskog gospodarstva, usmjerenog na izvoz.

Od devet milijardi eura, 2.56 milijardi eura namijenjeno je “ublažavanju klimatskih promjena”, 2.5 milijardi za “radna mjesta i jednakost”, 1.74 milijarde uložit će se u “inovativno i pametno gospodarstvo”, a 1.34 milijarde eura je za “promet”.

Premijer Andrej Plenković je u uvodu vladine sjednice rekao da vrijednost sporazuma od devet milijardi eura predstavlja 17 posto hrvatskog BDP-a, a da je zajedno s drugim izvorima financiranja Hrvatskoj u idućem desetljeću na raspolaganju 25 milijardi eura namijenjenih razvoju. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay