BRUXELLES, 5. travnja 2017. (Hina/AFP) – Europski regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja odobrili su kineskoj državnoj kompaniji ChemChina preuzimanje švicarskog proizvođača pesticida i sjemena Syngenta a transakcija vrijedna 40 milijardi eura najveća je inozemna akvizicija u povijesti kineskih kompanija.

“ChemChina ponudio je značajne ustupke kojima su u potpunosti otklonili našu zabrinutost za tržišno natjecanje. To nam je omogućilo da je odobrimo”, kazala je u izjavi europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Odluka se nadovezala na jučerašnje zeleno svjetlo službenog Washingtona, čime su ispunjeni gotovo svi uvjeti za transakciju, unatoč rastućem otporu u SAD-u i Europi kineskom preuzimanju velikih kompanija.

Preuzimanje će udružiti Syngentu, vodećeg svjetskog proizvođača pesticida i sjemena, sa ChemChinom koja u vlasništvu ima Adamu, najvećeg dobavljača generičkih proizvoda za zaštitu bilja u Europi.

Spajanje je dio šireg procesa konsolidacije u agrokemijskom sektoru, koji budi zabrinutost među poljoprivrednicima i aktivistima za zaštitu prirode.

Prošlog tjedna EU je odobrio spajanje agrokemijskih divova Dow Chemicala i DuPonta, vrijedno 130 milijardi dolara, a još mora donijeti odluku o 66 milijardi dolara vrijednoj ponudi njemačkog Bayera za američki Monsanto.

Komisija je istaknula kako je ChemChina otklonila njihovu zabrinutost u pogledu tržišnog natjecanja, prodavši ‘značajan dio Adaminog poslovanja s pesticidima’.

Taj će potez, uz prodaju još nekih dijelova poslovanja, “osigurati učinkovito tržišno natjecanje u području pesticida i kemijskih tvari za reguliranje rasta biljaka nakon preuzimanja”, navodi se u priopćenju.

Američka Savezna komisija za trgovinu odobrila je kinesku kupovinu švicarske kompanije pod uvjetom da ChemChina prestane proizvoditi tri vrste pesticida kako bi se izbjegla uspostava monopola.

S obzirom na globalni utjecaj transakcije, u Bruxellesu napominju da su pri donošenju odluke blisko surađivali s drugim tržišnim regulatorima, posebice onima u SAD-u, Brazilu i Kini.

(Hina)